מהו הסכם ממון ולאיזה צורך הוא נדרש?
למה צריך הסכם ממון אם יש אהבה? פעמים רבות עצם המחשבה על כתיבת הסכם ממון נראית כמו אקט שפוגע באהבה, פוגע בזוגיות, מצביע על חוסר אמון התחלתי בין בני הזוג ומהווה פעולה קרה וחסרת רגישות, שלא לדבר על אמונות כגון נבואה שמגשימה את עצמה.
אך אם נשים בצד את התגובה האינטואיטיבית הזו לעניין הסכמי ממון ונבחן את הנושא באופן בוגר, נוכל דווקא לגלות שהסכם ממון שנעשה בצורה מקצועית לא רק שאינו בא לפגוע בזוגיות, אלא אף יכול לחזק אותה ולספק לה תשתית בריאה שתאפשר חיים משותפים בטוחים וטובים לשנים רבות.
כיצד מגיעים להסכם ממון
מטרתו של הסכם ממון היא לנהל משא ומתן ולהגיע להבנות משותפות בנוגע להיבטים הכלכליים השונים של הזוגיות וניהול החיים המשותפים כגון חינוך הילדים, מגורים או כל דבר שעלול ליצור סכסוכים בעתיד.
מה יכול להיות טוב יותר מלברר נושאים טעונים אלו כבר בתחילת הדרך ולצעוד בבטחה לעתיד מוסכם וטוב?
יחד עם זאת, יש להבין את הרגישות שבניהול משא ומתן מסוג וזה ובוודאי שרצוי ומומלץ לבצע את התהליך באמצעות ובליווי בעלי מקצוע מנוסים, כגון עורך דין או מגשר בעל ניסיון שידע לכוון אתכם לתת את הדעת לעניינים שעלולים להיות טעונים והינו מצויד במידת הרגישות הדרושה לתהליך מסוג זה.
מגשר ידע גם לתת לכם פתרונות יצירתיים ולא להיבהל כאשר עולים וצפים חילוקי דעות בדרך.
מתי מקובל לעשות הסכם ממון?
הסכם ממון נהוג לעשות במספר מקרים שנפרט מיד:
1. כאשר קיים פער משמעותי בנכסים שכל אחד מבני הזוג מביא איתו לזוגיות החדשה שנרקמת בשעה טובה.
2. כאשר אחד מבני הזוג נכנס למערכת הזוגית עם חובות וברצון הצדדים ליצור הפרדה רכושית.
3. כאשר אין המדובר בנישואין ראשונים. לרוב בני זוג שלפחות עבור אחד מהם אין אלו הנישואין הראשונים, מודעים לאפשרויות ולקשיים שעלולים להיות כרוכים בפרידה ויש להם מודעת גבוהה יותר לצורך וליתרונות של הגעה להבנות כבר בתחילת מיסודו של הקשר.
4. כאשר בני זוג שבחרו לא להינשא כלל, מעוניינים בכל זאת לעגן את יחסיהם בהסכם מסודר.
כמובן שניתן ואולי אף כדאי לגבש הסכם ממון גם במקרים אחרים.
חשוב לדעת על הסכם ממון
נקודה חשובה מאוד בהקשר של הסכמי ממון, הוא עניין אישור ההסכם. הסכם ממון שעורכים בני הזוג טרם חתונתם, ניתן לאשר אצל נוטריון או בפני בית המשפט לענייני משפחה. לעומת זאת, הסכם ממון שנערך ונחתם אחרי החתונה ניתן לאשר בבית משפט ו/או בבית הדין בלבד.
הסכם ממון שנערך ולא אושר בפני בית משפט אך כובד במשך תקופה ארוכה כאילו נחתם ואושר על ידי בית משפט לענייני משפחה, לרוב יכובד על ידי בית משפט כהסכם ממון מחייב וזאת בתנאי שההסכם הוצג לערכאות משפטיות בתום לב ובני הזוג נהגו בו כל התקופה הזו כמחייב.
האם ניתן לשנות הסכם ממון?
אם בשלב כזה או אחר של הזוגיות רוצים בני הזוג לשנות משהו בהסכם הממון שחתמו יחד בתחילת דרכם, הרי שמאחר שהסכם הממון אושר על ידי בית משפט – יהיה על בית המשפט לאשר את השינוי בו.
על בני הזוג יהיה לנסח מחדש את הסכם הממון שלהם ועדיף שיעזרו בשירותיו של עורך דין לשם כך. כן יהיה על בני הזוג לסכם את השינויים בכתב להסכם חדש איתו עליהם לגשת לבית המשפט לענייני משפחה ולאשר את ההסכם החדש.