אחריות קבלנית ואכיפת תקני בנייה בחניונים אוטומטיים. הנה מה שעליכם לדעת לפני עונת הגשמים:

אחריות קבלנית ואכיפת תקני בנייה בחניונים אוטומטיים. הנה מה שעליכם לדעת לפני עונת הגשמים:

לאחרונה הוגשה תביעה מצד בעלי דירות בפרויקט יוקרתי במרכז תל אביב, נגד חברה יזמית בשל ליקויים תפקודיים חמורים בחניון הרובוטי שהותקן בבניין. הבעיות שנתגלו במתקן מדגימות את האתגרים המשפטיים והטכנולוגיים הכרוכים בהתקנת חניונים מתקדמים, בדגש על עמידה בתקנים, התחייבות הקבלן ואחריות לתחזוקה.

ההשלכות המשפטיות של הפרשה:

על פי כתב התביעה שהוגש לבית המשפט המחוזי בתל אביב, דיירי בניין מגורים, בהם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט ורעייתו, תובעים את החברה היזמית על סך של כ־5 מיליון שקלים. זאת, מהסיבה שלא ניתן להשתמש במתקן החניה הרובוטי כראוי.

לטענת התובעים, המערכת נדרשה להיבנות בצורה קפדנית, אך בפועל נתקלים בה בעיות חמורות, כאשר טיפות גשם או הצטברות של רכבים (וכך של משקל) עלולות לשתק את המערכת לשעות, דבר שמפריע בהתנהלות היומיומית של דיירי הבניין ובעלי הדירות.

אחריות של הקבלן וחובתו לעמידה בתקן

הקבלן האמון על בניית החניון הרובוטי מחויב לדאוג לכך שהמערכת תפעל בצורה תקינה, בהתאם להוראות היצרן ולעמידה בתקנים מחמירים הנדרשים למערכות מסוג זה. על פי חוות דעתו של המהנדס שצורפה לתביעה, המתקן תוכנן ובוצע בצורה בלתי תקינה אשר אינה מאפשרת שימוש סביר. עוה"ד שמייצג את התובעים, מחמיר ומסביר כי המערכת האוטומטית מצריכה רמות דיוק גבוהות מהמקובל בארץ. בנוסף, הוא מדגיש כי בעיות כמו יציקות בטון לא מדויקות יכולות להביא לשיבושים חמורים בהפעלת המתקן – וככל בנראה זה מה שקרה בפרשה זו.

החוק המחייב את הקבלן לביצוע עבודה בהתאם למוסכם:

בתחום החוזי קיימת אחריות הקבלן בהתאם לדיני נזיקין ולעקרונות דיני החוזים, לרבות חובת הקבלן לעמוד בתנאי החוזה עם רוכשי הדירות. סעיף 5 לחוק חוזה קבלנות, התשל"ד-1974, מדגיש את חובתו של הקבלן לבצע את העבודה בהתאם למה שהוסכם, דבר שאם לא נעשה כראוי – עלול להוות הפרה חוזית. על הפרה חוזית דומה, בעניין הסכם מכר בתחום המקרקעין, תוכלו להעמיק בקריאה במאמר: "הפרת הסכם מקרקעין – מדריך מה עליכם לעשות במקרה שהפרו כלפיכם הסכם מקרקעין?" שנכתב על ידי צוות המשרד.

פסיקת עבר הקשורה לפרשה זו:

נזקי מים אשר נגרמים בחניונים מהווים עילה מרכזית בתביעות נזיקין בארץ. בפרשת שיכון עובדים בע"מ נ' מדינת ישראל (ע"א 257/86), נקבעו אמות מידה של אחריות קבלנית נרחבת בנוגע לליקויי בנייה, לרבות במקרים של נזקי מים. בפסק הדין נדונה אחריות הקבלן להקפיד על התקנת מערכות עמידות בפני מים, בהתאם לצפי מזג האוויר וחשיפות אחרות, והוטלה עליו אחריות מלאה לנזקים שנגרמו בעקבות ליקויים תכנוניים וביצועיים.

מקרה דומה שהגיע למשרדנו:

זוג מבוגר רכש דירה בבניין יוקרה במרכז העיר, שבחניונו הותקן מתקן חניה רובוטי מתוחכם. כעבור מספר חודשי שימוש, הם החלו לחוות תקלות חוזרות ונשנות בחניון, בעיקר בימים גשומים – מה שגרם להם לעיכובים קשים ולנזקים לרכב. הזוג פנה למשרד עורכי דין און איל ינקו ושות'. לאחר דין ודברים מול החברה היזמית בטענה לכשל תכנוני והפרת התחייבות חוזית, משרדנו הצליח להוכיח כי המערכת הותקנה שלא בהתאם לתקנים, והחברה חויבה לפצות את הזוג בתיקון מלא של המערכת, לטובת דיירי הבניין כולו.

סיכום

עבור דיירים בפרויקטים יוקרתיים (ובכלל), הציפייה להנות מתנאים מתקדמים כרוכה לא רק בהשקעה כספית גבוהה, אלא גם בציפייה לשירות ותחזוקה באיכות גבוהה מצד הקבלן, כפי שעליו לפעול. במקרים של כשל טכני ו/או תכנוני, עשויים דיירים להגיש תביעות בגין הפרת חוזה ועוולות נזיקיות, כאשר נדרש פתרון משפטי לסוגיות מורכבות הנוגעות לתפקוד מערכות מתקדמות דוגמת חניונים רובוטיים.

נתקלתם בבעיה דומה? מוזמנים להיוועץ עם עורך דין מטעם המשרד, המבטיח מקצועיות רבה.

ליצירת קשר מלאו פרטים

 או התקשרו 072-394-5434

מענה תוך זמן קצר

ליצירת קשר מלאו פרטים:

*שדה חובה

צור קשר

ליצירת קשר התקשר 072-394-5434

מענה תוך זמן קצר

או השאר פרטים: