על פי ההלכה מחויב בעל לפרנס את אשתו, מזונות אישה מתייחסים לחובת הבעל לפרנס את אשתו גם בעת שבני הזוג אינם חיים בשלום אך עדיין לא התגרשו. על הבעל לפרנס את אשתו על פי רמת החיים שהייתה רגילה אליה במהלך שנות הנישואין וכוללת הוצאות כמו ביגוד, קוסמטיקה, טיפול רפואי, מזון ועוד. חובת מזונות אישה חלה עד לגירושין ,אך במקרים מסוימים היא מתבטלת עוד קודם הגירושין.
כיצד נקבע גובה המזונות ?
גובה המזונות נקבע על פי הכלל ההלכתי "עולה עמו ואינה יורדת". על פי כלל זה, המזונות יחושבו על פי רמת החיים אליה הורגלה האישה במהלך שנות הנישואין ולא לרמת החיים שבה חיה קודם לנישואין. לדוגמא אם בעת ההיכרות של בני הזוג היה הבעל סטודנט, ורמת החיים הייתה נמוכה יחסית ובמהלך השנים רמת החיים עלתה, גובה המזונות יחושב לפי רמת החיים הנוכחית. במקרים מסוימים בהם הבעל אינו יכול לעמוד בתשלום המזונות לפי רמת החיים לה הורגלו בני הזוג בזמן נישואיהם, ישולמו דמי המזונות לפי רמת החיים לה הורגלה האישה לפני נישואיה.
פנו עכשיו אל עורך דין גירושין >>
מה נכלל בתשלום מזונות אישה?
חיוב מזונות אישה כולל את כל ההוצאות להן הורגלה האישה כמו :ביגוד, מזון, קוסמטיקה ואיפור, אחזקת רכב, הוצאות עבור טיפולים רפואיים ועוד.
באילו מקרים יחול פטור מתשלום מזונות אישה?
שמקרים מסוימים בהם נהגה האישה בצורה לא ראויה כלפי בעלה , פטור הבעל מתשלום מזונות:
1. מעשי כיעור- מעשים שאינם הולמים אישה נשואה כמו חיבוק עם גבר זר וכו'.
2. אישה שבגדה בבעלה.
3. אישה שעזבה את הבית ללא סיבה מוצדקת מספיקה וטיעוניה לא התקבלו בבית הדין.
4. אישה מורדת שמסרבת לקיים יחסי אישות עם בעלה ותוכרז על ידי בית הדין הרבני כאישה מורדת.
פנו עכשיו אל עורך דין דיני משפחה >>
האם אישה עובדת זכאית למזונות?
אישה עובדת זכאית למזונות אולם בית הדין יבדוק את רמת הכנסותיה ועל פי תוצאות הבדיקה יוחלט האם היא זכאית למזונות אישה או שיכולה לפרנס את עצמה. אישה שאינה עובדת לא תצטרך לצאת לעבודה במקרה זה אך אם בית המשפט ימצא שרמת הכנסותיה גבוהה, יקזז את רמת הכנסותיה מתשלום המזונות.