המחוקק מכיר את הכוח של המעסיק על עובדיו ועל היכולת היומיומית שלו לפגוע בתנאיו של העובד ועל כן קבע חוקים ברורים על מנת למנוע הרעה בתנאי העובד. עניין הרעה בתנאים מזכה את העובד על פי חוק בפיצויי פיטורין גם במקרה שהוא עצמו התפטר בגלל הרעה ממשית בתנאי העבודה שלו.
כיצד לזהות הרעה בתנאים
להלן מספר מקרים ברורים של הרעה בתנאים שמאפשרים לעובד להגיש את התפטרותו על רקע זה ועדיין להיות זכאי לפיצוי פיטורין כאילו הוא פוטר ממקום העבודה ולא להיפך.
אי תשלום תוספות שכר
אם המעביד מונע מהעובד תשלומים המגיעים לו על פי חוק כגון דמי חופשה, דמי הבראה, ביטוח לאומי, וכדומה לא ניתן לדרוש מהעובד להמשיך את עבודתו בתנאים אלו והוא רשאי להתפטר ולדרוש פיצויי פיטורין.
יחס משפיל ומבזה
במקרה שהמעביד או כפוף לו נוהג להשפיל ולבזות את העובד, רשאי העובד להתפטר ולדרוש פיצויי פיטורין כדין.
פיגור בתשלומי משכורות
עיכוב או איחור בתשלום שכרו של עובד נחשבים להרעת תנאים משמעותית ומאפשרים לעובד להגיש את התפטרותו בשל כך והתפטרותו תיחשב לו כפיטורין למרות הכול. במקרה זה יתכן כי תקף גם חוק הלנת שכר וכדאי לבדוק גם את זכאותכם לפיצויים בדין.
שינוי בהיקף העבודה
אם חל שינוי מהותי ומשמעותי בהיקף העבודה שנדרש לה העובד, הרי שזה נחשב הרעה בתנאים עם כל המשתמע מכך.
הפחתת שכר
הפחתת שכר, ללא שחלה הפחתה בנפח והיקף העבודה וגם אם נעשתה בהסכמת העובד, אינה חוקית. מצד שני אם המעביד מוכיח שנעשה שינוי בסדרי העבודה ובנהלי העבודה שלא מטעמים פסולים, לא ניתן לראות בכך כהרעה משמעותית בתנאי העבודה.
שינוי זמני העבודה ומקום העבודה
שינוי זמנים ומקום עלול להשפיע רבות על אורך חייו של העובד ועל השגרה שלו באופן שעלול להוות הרעה משמעותית בתנאים ומאפשר כאמור לעובד להתפטר ממקום עבודתו ועדיין להיות זכאי לפיצויי פיטורין כאילו פוטר ולא התפטר.
פגיעה במעמד המקצועי
גם אם לא הייתה פגיעה בשכר אך הייתה פגיעה מוחשית וברורה במעמדו המקצועי של עובד, הרי שזה יחשב הרעה בתנאים על כל המשתמע מכך.
מה עושים לפני שמתפטרים?
גם אם את/ה משוכנע/ת שחלה הרעה בתנאי העבודה שלך, כדאי לך להתייעץ עם עורך דין לפני שתגיש/י מכתב התפטרות ותביעה בבית דין לעבודה וזאת מאחר שפיצויי הפיטורין אינם מובטחים לך עדיין ומאחר אם אכן היתה הרעה בתנאים, יתכן שהמעביד יאות לטפל בעניין במידה ותציין זאת בפניו.